pirmdiena, 2011. gada 3. janvāris

Ko vajag darīt, lai mati būtu skaisti un kopti?

Sekojot šiem padomiem, jums izdosies saglabāt savus matus veselus un skaistus.




Faktori ,kas ir svarīgi skaistiem un veselīgiem matiem


Ēd pareizi


  • Ēdiet veselīgu uzturu , kas satur  vitamīnus, minerālvielas  un proteīnus, matu augšanas veicināšanai un stiprināšanai.  Dzer  daudz ūdens.

Regulāri apgriez matu galiņus


  • Pat veselīgākajiem matiem ir nepieciešama regulāra apgriešana, lai mati būtu gludi ,spīdīgi un veselīgi.  Jums vajadzētu atjaunot griezumu ik pēc 6-8 nedēļām, bet ,ja mati ir īsi, tad pat biežāk, ik pēc 4-6 nedēļām.

Lietojiet labus, profesionālus kopšanas produktus


  •  Lai gan lielākā daļa lēto šampūnu efektīvi attīra matus, tajos tiek izmantotas ļoti agresīvas sintētiskas, kodīgas ķimikālijas, kas ļoti kaitē matiem(tie zaudē spīdumu, kļūst sausi, lūst, šķeļas un kļūst grūti ieveidojami). Izvēlieties augstas kvalitātes matu produktus un izmantojiet dabīgo matu kosmētiku, kad vien tas ir iespējams. Daudzi var iebilst, ka tas ir dārgi. Es varu teikt, ka profesionālā kosmētika ir ļoti ekonomiska, pietiek vismaz divreiz ilgākam laikam  nekā lētākā, bet nekvalitatīvākā kosmētika, un nebojā matus.


Dabīgie produkti ir vislabākie


Lietojiet kondicionieri


  • Saule, vējš, karstums, aukstums, mitrums, apkārtējās vides piesārņojums un citi faktori, var ātri padarīt  matus sausus,  nespodrus  un nedzīvus. Izmantojiet labu kondicionieri ,kas ļaus regulāri atjaunot spīdumu un saglabāt jūsu matus mīkstus un elastīgus. Kondicioniera lietošana pēc katras mazgāšanas ir obligāta-kondicionieris neitralizē šampūna iedarbību uz matiem un nogludina mata ārējo apvalku.

Izbaudi savus matus


  • Labākais, ko jūs varat darīt, lai justos skaista un neatvairāma-būt apmierināta ar saviem matiem, justies pārliecināta par sevi. Ja jūs patiksiet pati sev un apzināsieties, ka jūsu mati izskatās perfekti, citiem tas nevarēs palikt nepamanīts!

Tikpat svarīgi kā zināt ko vajag darīt, lai mati būtu skaisti un kopti, ir zināt ko NEVAJAG darīt!



Matu pakļaušana ķīmiskai iedarbībai

  • Stipru ķīmisko vielu (ilgviļņi, stipras matu krāsas, matu taisnošana) iedarbība uz matiem var būt pat neatgriezeniska .Pēc nekvalitatīvas, neprofesionālas šo produktu lietošanas ,matu apstrādes tie var padarīt jūsu matus sausus, lūstošus, nespodrus.
  • Reizēm nākas ilgstoši pārliecināt klientus, ka mati nespēj izturēt šo stresu-izbalināt, pēc nedēļas nokrāsot tumšus, tad atkal, pārdomājot ,balināt ,vai vēl ielikt ilgviļņus šajos jau pilnībā sabojātajos matos.
  • Protams, profesionālam frizierim nav problēmu mainīt klienta matu krāsu, tikai....Nevajag cerēt uz brīnumiem, ka pēc šādas vardarbības pret matiem, tie paliks spīdīgi un veselīgi kā reklāmās.

Stress matiem, veidojot atsevišķus matu sakārtojumus


  • Daži matu sakārtojumi var būt ļoti kaitīgi, īpaši, ja mati ir novājināti. Piemēram, ciešas matu gumijas, sprādzes, pieaudzēti mati, afrikāņu bizītes, ļoti cieši sapīti mati. Šādā veidā tiek traucēta asinsrite, matu saknēm netiek piegādātas barības vielas un skābeklis un mati pastiprināti, reizēm pat neatgriezeniski izkrīt.  Pirms izvēlaties šādus sakārtojumus, pārliecinieties, ka jūsu mati ir veselīgi.

Nekvalitatīvi matu aksesuāri


  • Matu sprādzes, spraudītes, un citi aksesuāri ir nepieciešami, lai veidotu kādu konkrētu matu sakārtojumu, taču esiet uzmanīgas to izvēlē. Regulāri un ilgstoši lietojot kādu vienu sprādzi, matu gumiju vai citu matu aksesuāru jūs mehāniski tos traumējot, jūs riskējat ar matu skaistumu-mati var sākt šķelties, lūst un izskatīties nekopti un zaudēt lielisko izskatu. Īpaši tas attiecas uz jau porainiem matiem-ķīmiski apstrādātiem-krāsotiem, balinātiem, ar ilgviļņiem. Esiet saudzīgi pret jūsu matiem, kad izņemat aksesuārus.


Karstums izraisa bojājumus


Augstas temperatūras kaitīgā ietekme


  • Vēl viens faktors, kas ļoti ietekmē matu izskatu un stāvokli ir fēns, termo ruļļi, lokšķēres vai, nu jau populārie, matu taisnotāji. Karsta gaisa ietekmē mats kļūst pakļāvīgs un ieņem vajadzīgo formu. Noteikti nepieciešams pēc karsta gaisa plūsmas atdzesēt matus ar vēsu gaisu, lai  nofiksētu vajadzīgo formu, ko esam piedevušas matiem un mata virsējā kārta kļūtu gluda, spīdīga un mats kļūtu mazāk pakļauts apkārtējās vides kaitīgajai ietekmei. Matus žāvēt vajadzētu ar siltu gaisu, bet noslēgumā vienmēr ar aukstu.

Ikdienas mazgāšana


  • Ja Jūsu mati ir ļoti taukainai, jūs, visticamāk, mazgājat tos katru dienu. Bieža mazgāšana var pārmērīgi attaukot matus un ādu, un padarīt tos sausus, vai pat radīt kādu citu problēmu-blaugznas.
  • Blaugznu cēlonis vai galvas ādas iekaisums var būt arī otra galējība, kad mazgājam matus pārāk reti, bet lietojam katru dienu veidošanas līdzekļus, tauku dziedzeri darbojas pastiprināti un zem šī biezā „kultūrslāņa”  galvas āda neelpo.
  • Ja jums ir nopietnas problēmas ar matu izkrišanu, galvas ādas kairinājumu un līdzīgām problēmām, parunājiet par tām ar savu stilistu vai piesakiet vizīti pie ārsta, lai atklātu cēloņus. Nepareizs uzturs, zāļu blakusparādības, un hormonu traucējumi ir tikai nedaudzie iemesli matu problēmām.
  • Patiesībā, ja jums ir problēmas ar matiem, tās ir tikai sekas. Organisms jums dod signālu, ka kaut kas nav kārtībā un ir jāmeklē cēloņi.

Kā izvairīties no matu problēmām?

Ir daudz un dažādas matu kopšana iespējas, tomēr dažkārt nepieciešams nevis kaut ko darīt, bet gan kaut ko ar matiem nedarīt, un tādejādi uzlabojot matu stāvokli. Lasi, no kā Tev būtu jāatturas, lai lepotos ar skaistu galvas rotu!
1

Neberzēt slapjus matus ar dvieli, līdz tie kļūst sausi!

Tu izmazgā matus, pārklāj tos ar dvieli un kārtīgi izberzē? Diemžēl matiem tas ir visļaunākais, kas var būt, jo mazgājot mati ir uzsūkuši mitrumu un ir īpaši jūtīgi pret caurvēju, kas rodas, matus bužinot ar dvieli. Vislabāk ir maigi tos izspaidīt un ja iespējams, ļaut izžūt bez fēna palīdzības. Tikai tad mati ir jāķemmē ar retu, noapaļotu zaru suku.

Ja tam nav laika, žāvējot matus ar fēnu, jāizvēlas viszemākā gaisa temperatūra, kā arī jāievēro attālums 30 cm, jo karstums kaitē matiem. Tāpat arī gaisa strūklas intensitātei jābūt zemai, jo matu sišanās vienam pret otru traumē matu zvīņu kārtu. Šāda fēnošana gan aizņem vairāk laika, bet ir daudz saudzējošāka.

Vislabāk ir mazgāt matus ik pārdienas, nevis katru dienu. Tas ne tikai ietaupa laiku, bet nāk arī par labu matiem, jo pat vislabākie matu kopšanas produkti bieži mazgājot matus, iedarbojas uz tiem negatīvi un padara tos trauslus.

Neuzkasi matus!


Tas, ka matu uzkasīšana ir matu nāve, zina katrs, bet vēlme pēc apjoma bieži vien pārvar domu par veseliem matiem. Laikietilpīgāka iespēja iegūt kuplumu, ir matu uztīšana uz mīkstiem ruļļiem, jo tie saudzē matu zvīņas. Adatainie matu ruļļi gan labāk turas matos, tomēr bojā mata struktūru.

Nežāvē matus saulē


Ja ej peldēties atklātajos baseinos, vai arī jūrā, visērtāk, protams, ir izžāvēt matus saulē, bet jāatceras, ka īpaši baseina ūdens, kopā ar saules stariem matos rada ķīmiskas reakcijas, kas matus izbalina un padara trauslus.  Arī jūras sāļais ūdens  matiem ir kaitīgs, tādēļ aizbraucot mājās, kārtīgi izskalo matus ar saldūdeni. Principā, vasarā, spilgtā saulē matus vislabāk būtu vienmēr apsegt ar lakatu vai cepuri. Ja mati ir ļoti cietuši, palīdz uzpūšamie mitrinošie spreji.

Neizmanto sintētiska materiāla ķemmes un sukas



Ķemmes un sukas var nopirkt par lētu naudu, tomēr tas vēl nenozīmē kvalitāti. Kā jau visām lietām, arī par ķemmēm un sukām var teikt, ka laba prece nav lēta.

Cilvēkiem ar lokainiem matiem vislabāk izvēlēties ķemmes ar retiem zariem un noapaļotiem galiem, ar ko uzmanīgi var atšķetināt lokas virzienā no apakšas uz augšu. Tikai tad seko sukāšana ar dabīgu saru  suku vai suku, kuras zari ir ar apaļiem galiem. Plastmasas sukās parasti ieķeras mati, bet metāla sukas traumē mata zvīņu kārtu. Koka ķemmes palīdz izvairīties no mata statiskās uzlādēšanās.

Tāpat nevajadzētu matus ķemmēt pārāk bieži un pārāk ilgi, jo arī tas matu bojā.

Padomi kā palīdzēt sabojātiem matiem.

1

Olīveļļas kūre


Olīveļļa ir piemērota ne tikai salātiem, bet ir lieliska sausiem matiem. Tā samazina matu lūšanu un palīdz atveseļot sausus matus.

Pagatavošana: 5-6 ēdamkarotes olīveļļas viegli uzsilda, tad iemasē matos. Ļauj iedarboties vismaz pusstundu. Galvā uzliek matu cepurīti un aptin galvu ar dvieli. Pēc tam eļļu kārtīgi izskalo. Padoms, dodoties uz pludmali: iemasē matos olīveļļu un sapin bizi, tādā veidā mati daudz labāk pārcietīs gan peldi sālsūdenī, gan saules karsēšanu.

Mazliet neparastāka, bet arī ļoti iedarbīga ir majonēzes kūre vienreiz nedēļā. Majonēzi iemasē matu galos, pēc pusstundas izskalo. Majonēze satur eļļu un olu, kas matiem ir ļoti barojoši produkti.

 Atceries: Sausiem matiem maska jāuzklāj uz matu galiem!

Pareiza mazgāšana


Nelieto pārāk daudz šampūna! Valrieksta lieluma šampūns pietiks, lai izmazgātu visu galvu. Mazgājot galvas ādu, tā vienmēr ir arī jāmasē, lai veicinātu galvas ādas apasiņošanu.

 Padoms: Mazgāšanu nobeidz ar auksta ūdens šalti!

Produkti, kas apvieno gan šampūnu, gan kondicionieri nav nekas labs. Tie bieži vien nav tik efektīgi kā atsevišķie produkti, kā arī padara matus smagus.

Alū ir spēks


Agrāk sievietes pie friziera gāja ar alus pudeli, bet ne lai dzertu, bet gan , lai izveidotu frizūru! Mūsdienās gan matu skaistumam alu labāk lietot mājas apstākļos!

Pēc izmazgāšanas iemasē alu matos un galvas ādā, ļauj iedarboties 15 minūtes un izskalo ar tīru ūdeni. Alum ir fiksējoša iedarbība, kas pat ļoti smalkiem matiem piešķir papildus apjomu. Tie šķiet spēcīgāki un spīdīgāki.

Nātres ne tikai dzeļ


Ja tev ir taukaini mati, pamēģini izvārīt pati savu matu balzāmu no kaltētām nātru lapām, etiķa un medus. Mati kļūst vieglāki un stiprāki.

Pagatavošana:

Sauju nātru lapu aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties 10 minūtes, nokās. Pievieno tējkaroti medus un malku etiķa. Izmanto svaigu mikstūru, bet pārpalikumu uzglabā slēgtā traukā.

Maisījumu iemasē matos un ļauj ievilkties pusstundu, tad kārtīgi izskalo. Smalki mati kļūs stiprāki un ne tik taukaini.

Blondīnēm gan nevajadzētu izmantot nātres, bet gan kumelītes, jo nātres varētu krāsot!

DIĒTA taviem matiem.

Vai zinājāt, ka jūsu matus ietekmē tas, ko jūs ēdat? Ir produkti, kurus vajadzētu ēst katru dienu – tās ir zivis un citas jūras veltes, un dažādi dārzeņi.
  1

Ēdiens, kas jums ir nepieciešams


Zivis, putni, liesa gaļa, vistas gaļa, rieksti - tajos ir olbaltumvielas, kas nodrošina matu augšanu, kā arī visi šie produkti ir bagātīgs dzelzs avots. Tieši tas nosaka matu pigmentāciju un novērš sirmo matu parādīšanos. Turklāt dzelzs pasargā galvas ādu no blaugznu veidošanās. Vācu mediķi veica pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 Hamburgas iedzīvotāju, un secināja, ka cilvēkiem, kuri visbiežāk ēda zivis un citus jūras produktus, bija mazāk problēmu ar matiem nekā tiem, kuri ēda “fast food” un cūkgaļu.
Ļoti svarīga matu sastāvdaļa ir keratīns. Lai to vairotu, ikdienas ēdienkartē ir jāiekļauj augu eļļa, rupjmaize un saulespuķu sēklas.

Lai mati saglabātu spīdumu, spēku un elastību – neaizmirstiet jūras kāpostus, beztauku jogurtu un biezpienu.
Svaigos dārzeņos un augļos ir daudz vitamīnu un minerālvielas, kas ir nepieciešami mūsu organismam kopumā un īpaši matiem. Piemēram, A vitamīns, kas lielos daudzumos ir sastopams burkānos un zaļos dārzeņos, pasargā matus no lūšanas un padara tos spēcīgākus, stimulē to augšanu. E vitamīns, brīvo radikāļu mednieks, veicina matu atjaunošanos. Visvairāk tā ir saldajos piparos.

Kāpostos, brokoļos un pupiņās ir vielas, kas padara matus spīdīgākus, kā arī saglabā krāsotu matu spīdumu.

 

Ēdiens, kuru jums labāk aizmirst…


Tie ir dažādi taukaini ēdieni, konservi, dzīvnieku tauki, sālīti un asi ēdieni. Kaitīgi ir arī hamburgeri, hotdogi, bulciņas, čebureki, jo tie izraisa vielmaiņas traucējumus, kas slikti ietekmē matu stāvokli. Viena no elementārākajām metodēm, lai pārbaudītu to, cik daudz tauku ir apēsts nedēļas laikā, ir pavērot matu saknes. Vai tās ātri kļūst taukainas? Ierobežojiet sevi – neēdiet tik daudz taukainu ēdienu un vismaz vienu reizi nedēļā ievērojiet atslodzes dienu.

 

Trīs oriģināli veidi, kā stiprināt matus



  • Šveiciešu metode: katru dienu no rīta izdzeriet 1 ēdamkaroti kukurūzas, olīvu vai saulespuķu eļļas.


  • Dāņu metode: katru dienu pagatavojiet auzu pārslu uzlējumu. Pirms gulētiešanas 1 glāzi auzu pārslu aplejiet ar 1 litru ūdens, ļaujiet tam ievilkties 12 stundas, no rīta izkāsiet un dienas laikā izdzeriet pa puskrūzītei.


  • Franču metode: aplejiet 6 ēdamkarotes auzu pārslu ar nelielu daudzumu vāroša ūdens, pievienojiet karotīti medus un nedaudz valriekstu. Atstājiet uz nakti ievilkties. No rīta nomizojiet lielu ābolu, pielieciet klāt pāris karošu saldā krējuma un sīki sagrieztas žāvētas aprikozes. Notiesājiet to brokastīs. Vasaras laikā jūs varat šim ēdienam pievienot jebkādus augļus vai ogas – būs vēl garšīgāk un vērtīgāk.

  • Olīvelļa matiem.

    Mokies ar neveselīgiem matiem? Varbūt ir vērts pamēģināt olīveļļas maskas matiem, lai pārliecinātos pati par to efektu.


    Reizi nedēļā pagatavo šādu masku. Viss, kas nepieciešams ir – laba olīveļļa.

    Pirmais solis:

    Uzsildi olīveļļu vai nu ūdens peldē, vai mikroviļņu krāsnī, lai tā ir patīkami silta (nekādā gadījumā - karsta). Daudzums atkarīgs no tā, cik gari ir mati, garākiem matiem vajadzēs ap 200ml eļļas, īsākiem mazāk.

    Otrais solis:

    Iemasē silto olīveļļu matos un galvas ādā, velti šim procesam vismaz pāris minūtes. Pirmkārt, galvas masāža nomierina. Otrkārt, masāža uzlabo asins cirkulāciju, un E vitamīns, ko bagātīgi satur olīveļļa, efektīvāk uzsūksies galvas ādā.

    Trešais solis:

    Ideālākajā variantā aptin galvu ar siltu dvieli, bet vari izmantot arī tās vienreizējās dušas cepurītes, un 30 minūtes velti laiku sev. Ja dvielis atdziest, un paliek vēsi, dodies to vēlreiz samitrināt siltā ūdenī un atkal aptin galvu.

    Ceturtais solis:

    Izskalo matus, izmazgājot tos ar šampūnu kā parasti. Iespējams vajadzēs divreiz mazgāt, lai pilnībā izskalotu olīveļļu. Cita metode, lai atbrīvotu matus no eļļas ir skalot tos ar etiķi – izmantojot vīna vai ābolu etiķi, atšķaidot to 1:3 ar ūdeni un izskalojot ar to matus. Neuztraucies, nekāda etiķa aromāta nebūs. Noteikti skalo ar siltu ūdeni, nevis ar aukstu. (Personīgā pieredze –  vasarā matu mazgāju aukstā ūdenī, un nolēmu masku lietot kā parasti, bet izskalot bija grūti, nācās sildīt ūdeni un skalot.) Tūlītējs efekts garantēts! Izbaudi!

    Rūgušpiens matu mirdzumam.

    Ne velti saka, ka dabā var atrast visu, kas nepieciešams mūsu skaistumam un veselībai. Matiem noderēs pat rūgušpiens!

    Rūgušpiena maska matu mirdzumam
    2
    Izmazgā matus kā parasti, bet matu balzāma vietā lieto kazas piena rūgušpienu.
    Ar pirkstiem to viegli iemasē galvas ādā, bet pēc 15 minūtēm visu izskalo. Efektu manīsi jau pēc pirmās reizes: mati kļūs mīksti un zīdaini mirdzoši.

    Linsēklas matu veidošanai.

    Kā izmantot linsēklas matu veidošanai?


    Ņem piecas tējkarotes linsēklu un vāra 15 minūtes.

    Tad maisījumu atdzesē un nokās.

    Pirms matu uztīšanas uz ruļļiem, samitrini matus ar šo novārījumu.

    Pārliecinies pati, cik lielisku fiksējošo efektu sniedz pašas gatavotā matu laka!
    2
    Brīnumsēkliņas!

    Pīlādžu un piparmētru SPA matiem.


    Piparmētra + pīlādžu ogas matu skaistuma rituāls


    Ja mati ļoti ātri taukojas, tos pirms skalošanas uz 10 minūtēm ieziež ar putriņu, kas iegūta no pīlādžu ogu ķekara un piparmētrām.

    Atkāto ogas, rūpīgi tās saspaidi piestā kopā ar svaigām piparmētrām. Aromāts šādai dabīgai maskai ir lielisks.

    Paturi masku un tad izskalo ārā - mati mazāk taukosies, smuki smaržos un mirdzēs.

    Matu taisnošana ar keratīnu - jaunais modes kliedziens, bet vai nevainīgs?

    KERATĪNĀ MATU TAISNOŠANA..--Kas tas tāds?

    Salonfrizētavās, kur tādas maskas taisa, varam lasīt, ka tā ir īpaša procedūra, kas nākusi no ASV. Precīzāk - tas ir t.s. Brazīlijas keratīna procedūra.

    Ja mati ir bojāti, bieži krāsoti, pūkojas vai nav savaldāmi, tad ar šo procedūru tos iespējams padarīt glītus, piepildītus, pabarotus, spīdīgus un taisnus,kā tikko ieveidotus ar pannu.

    Procedūras laikā frizieris iestrādā keratīna masku matos ar speciālu , karstu tehniku. Keratīna maska satur speciālas vielas, t.sk. formaldehīdu, kas tvaikojot, var būt indīgi,tāpēc šādas procedūras drīkst veikt tikai salonos ar pārbaudītu kosmētiku, jo runas klīst, ka ir "labie keratīni" un "sliktie keratīni", kas tiek izmantoti nelegāli mājās taisot šo lietu. Nu nezinu, šādas baumas varēja izlasīt arī ārzemju internetvietnēs-  varbūt vienkārši tās ir konkurējošas firmas. Tā domāja arī mans frizieris.
    2
    Kāds ir rezultāts?

    It kā mati paliekot ļoti gludi, taisni un spīdīgi uz veseliem 4 mēnešiem!

    Nav jāveido, nav jāfēno, tie krīt smuki un Tu izskaties kā tikko no frizētavas iznākusi. Mats ir pabarots un padarīts paklausīgs.

    Mīnusi?

    Tāpat kā bija mode ar gēla nagiem, tāpat arī ar šo - efekts turas ierobežtu laiku un pēc tam, kad keratīns ir izgājis no matiem, tie paliek vēl sliktākā stāvoklī nekā iepriekš, vismaz uz laiku, kamēr atjaunojas.

    Dāmas paliekot atkarīgas no procedūras, jo rezultāts tiešām esot pamanāms, tomēr tas maksā bargu naudu.

    Vienas procedūras cena ap 100 latu!

    Uzsāku cīņu ar sausiem matu galiem!

    UV staru ietekmē vasarā teju katrai no mums mati kļuvuši krietni sausāki. Ko darīt?
    2

    Tev jāuzsāk aktīva matu barošanas kūre. Zinot, ka mata stiebrs ir nedzīvs, tas nekādi nespēj restaurēties, uzņemot caur asinsriti vitamīnus un barības vielas, ko savam organismam nodrošinām ar veselīgajiem rudens augļiem un dārzeņiem.

    Vienīgais veids, kā var pabarot mata nedzīvo daļu – mehāniski. Uz matiem katru reizi pēc mazgāšanas klāj balzāmu vai masku. Ļauj tiem dažas minūtes iesūkties un tad izskalo. Neizskalojamos balzāmus atstāj citam brīdim, kad mati būs atkal atguvuši savu veselību.

    Taviem matiem barošana vajadzīga arī tad, ja matus neesi krāsojusi, balinājusi vai kā citādi ķīmiski ietekmējusi (tas pats attiecas arī uz vīriešiem!). Mati savu veselību zaudē arī apkārtējās vides ietekmē. Viens no bīstamākajiem matu veselības ietekmētājiem – saules UV stari, piesārņotais gaiss, automašīnu izplūdes gāzes, kondicionētais sausais gaiss... Patiesi tiem tavi mati netiek pakļauti?

    Padoms, lai matu maska vai balzāms nes efektīvāku rezultātu: to klāj tikai mitros matos un pirms izskalošanas ļauj saziestajiem matiem nedaudz vienkārši papeldēt pa ūdens virsmu. Tas ir tādēļ, ka mati (līdzīgi kā sejas āda) tiem vērtīgās vielas spēj labāk uzsūkt, ja tie ir saskarē ar mitrumu.

    Liepziedi-matu mirdzumam.

    Padoms: Normāliem matiem liepziedu tējas novārījums dod mirdzuma efektu!


    • Tev vajadzēs astoņas ēdamkarotes liepziedu.

    • Tos aplej ar pus litru vāroša ūdens un vēl apmēram 20 minūtes uz lēnas uguns maisījumu pavāri.

    • Visu atdzesē un nokās.

    • Ar iegūto novārījumu matus skalo ikreiz pēc mazgāšanas. Tas piešķirs matiem veselīgu mirdzumu!

    1

    Intensīvā veselības kūre bojātiem matiem.

    Kaut arī matu gali tiešām ir nedzīvi un pilnībā atjaunot tos nav iespējams, pirms ķerties pie galēja ieroča – šķērēm, izmēģini sevišķi barojošo matu masku. Visticamāk matu nogriešanu varēsi atlikt vismaz par diviem mēnešiem.




    Matu maskas pagatavošanai tev vajadzēs visvienkāršāko olu. Tās sastāvā ir ļoti daudz proteīnu, kas, kā zināms, ir matu pamats. Ja proteīnu šķiedras paliek plānākas, matu gali sāk šķelties un pat lūzt.


    Tādēļ sakul olu, pievieno tai divas ēdamkarotes sezama eļļas. Visu kārtīgi samaisi un klāj sausajos matu galos. Pēc 15 minūtēm mazgā matus kā ierasts.


    Kūres intensitāti, protams, vari plānot pēc iekšējām sajūtām, bet ideālais intervāls – divreiz nedēļā trīs nedēļu garumā. Tātad, pavisam kopā matus vajadzēs kārtīgi pabarot sešas reizes. Pārliecinies pati, cik matu gali tiešām kļūst izturīgāki un arī veselīgi spīdīgāki.

    Likumi blondīņu pārvērtībām.

    No gaišmates pārtapt brunetē, melnmatē vai pat rudmatē nav problēmu. Bet tāpat, ir daži knifiņi, kas jāņem vērā.



    Lai pēc matu krāsošanas savā izvēlē nebūtu jāviļas, izmēģini tonējošās krāsas vai balzāmus. Tie ļaus uz sevi paskatīties iecerētajā matu krāsā. Ļoti iespējams, ka tā nemaz tev neies pie sirds.


    Ja mati vienreiz balināti, uzmanīgi ar brūnajiem toņiem. Ja gribi matiem piešķirt kastaņbrūnu nokrāsu, izvēlies par vienu toni tumšāku. Nebaidies! Balināti mati vienmēr absorbē krāsu un nokrāsojas par toni gaišāki, nekā norādīts uz iepakojuma.


    Dabiskajām blondīnēm krāsoti mati nekad nebūs tik spīdīgi, kā dabīgie. Ar to jārēķinās. Krāsotais matu tonis būs nedaudz matēts. Lai piešķirtu spīdumu, būs jālieto speciālie spīduma gēli vai želejas.


    Ja savu gaišo matu toni vēlies padarīt vēl gaišāku, balinātāja vietā labāk tomēr izvēlies intensīvāku matu krāsu. Jo augstāks oksidācijas procents, jo matus dabiskāk varēsi pagaišināt. Veikalā intensīvās blondiem matiem paredzētās krāsas atpazīsi pēc to novietojumu plauktos. Rindā pirmās trīs krāsas būs visgaišākās un intensīvākās.

    Likumi brunetēm un melnmatēm.

    Tumšmatēm jābūt ļoti pacietīgām, lai matu toni padarītu gaišāku. Skaidrs, ka var izmantot balinātājus, bet frizieri tos iesaka lietot tikai ārkārtas gadījumos.



    Saudzīgāks matu gaišināšanas process  ir toni pa tonim pakāpeniski tos krāsot arvien gaišākus un gaišākus. Šo metodi gan iespējams veikt tikai frizētavā. Meistars vispirms saudzīgi nedaudz noņem melno toni (bet neizbalina matus līdz biedējošam dzeltenumam!) un tad krāso vēlamajā matu krāsā.


    Vēl viens variants, kā pakāpeniski matus padarīt gaišākus. Izbalināt vispirms šķipsnas. Tad kopskatā tie šķitīs vismaz par diviem toņiem gaišāki, kaut gan patiesībā vecā matu krāsa turpat vēl cauri spīdēs. Bet tad rēķinies – pēc šķipsnām atkal atgūt vienmērīgu matu krāsas toni būs sarežģīti.


    Tūlītēju rezultātu var iegūt tikai un vienīgi ar balinātāju vai efsora izmantošanu (pēdējais ir intensīvs balinošs līdzeklis, kas noņem no matiem intensīvo pigmentu). Bet tad arī rēķinies, ka pēc šāda triecienšoka, mati būs nevis dabiskā tonī, bet dzelteni vai oranži. Turklāt arī matu veselība ļoti bojāta – trausli un šķeļoši matu gali, nespodri un ļoti sausi. Pirms ķeries pie tik nopietnajiem matu veselības bojātājiem, izvērtē, vai patiesi to vēlies?


    Atceries arī, ka balināti mati ir jutīgāki pret aukstumu un karstiem pirts tvaikiem. Tieši tas, kas mums priekšā šoziem. Ja matus tomēr esi balinājusi, nu tos aprūpē īpaši saudzīgi.


    Ja eksperimentē ar tautas skaistumkopšanas receptēm, zini – kumelīšu tējas novārījuma skalošana tumšmatēm nav ieteicama. Tā nevis piešķir matiem spīdumu, bet zaļganu pigmentu.

    Likumi rudmatu pārvērtībām.

    Sarkanie un rudie mati pārkrāsošanai ir visnepakļāvīgākie, jo sarkanais pigments ir tik intensīvs, ka nokrāsotajai krāsai spīdēs cauri. Par laimi pavisam bezcerīga situācija nav!




    Ir trīs iespējas, kā atvadīties no sarkanā pigmenta. Pirmais, izvēlēties kādu no klasiskajiem balinātājiem. Tikai ne pašu intensīvāko – 12 %! Ar to vari nošaut greizi un matos iegūt cāļa efektu. Labāk ņem sešu procentīgo balinātāju un paturi to matos nedaudz ilgāk, nekā rakstīts uz iepakojuma. Matiem sadegt nevajadzētu. Bet rēķinies, balināšana vienalga ir spēcīga matu veselības bojāšana. Tajā pašā dienā (vai pat nākamajā) krāsot tos uzreiz ar amonjaka saturošu krāsu nevajadzētu. Pirmās divas nedēļas krāso ar saudzīgām matu krāsām. Visideālāk – krāsojošajiem balzāmiem.


    Otrs variants – izvēlies balinātāju, kas satur eļļu. Kā jau redzi, balinātāja sastāvā ir iestrādātas matu barojošas vielas, tāpēc šis variants matiem ir daudz saudzīgāks.


    Bet trešā iespēja (tā piemērota krāsotajām rudmatēm un sarkanmatēm), izmantot ķīmisko matu krāsu noņēmēju Colour Remover. Tas matu krāsu noņems salīdzinoši saudzīgi, bet dabīgo krāsas pigmentu gandrīz neizmainīs.


    Frizētavā mēģinot matus atbrīvot no šīs krāsas, frizieris vispirms mēģinās izvairīties no balināšanas. Viņš ņems matu krāsu, kurai ir zaļš pigments. Izmantos krāsu spēli, jo zaļais nomāc sarkano. Bet šādu paņēmienu mājās gan neatkārto. Beigu beigās mati vēl var nokrāsoties zaļi.


    Savukārt, ja esi no rudmatēm, kura pie esošā toņa vēlas palikt, bet mokās ar biežu pigmenta nomazgāšanos, izmanto tonējošos šampūnus vai balzāmus. Ar tiem mazgā matus reizi nedēļā. Šādi pagarināsi matu nekrāsošanas periodu un mati allaž būs veselīgi mirdzoši un intensīvi.

    Novērs matu defektus.

    Plāni, pūkaini, elektrizējoši, spuraini… Kāda ir tava matu problēma? Piedāvājam tai risinājumus.



    Ja vēlies matiem piešķirt kuplumu, klasiski pierasts, ka to iespējams panākt ar putu izmantošanu. Bet tik vienkārši tas vis nebūs. Piemēram, ļoti smalku matu īpašnieces matus padarīs kuplākus, ja izmantos fiksatorus vai putas, kuru sastāvā ir spirts. Tāpat, pirms lieto putas, izlasi, ko par to klāšanu matos saka pats ražotājs. Ir tādas putas, kas kuplinās matus, ja tās ieziedīsi pie saknēm, bet ir arī tādas, kas piešķirs apjomu, ja klāsi visu matu garumā. Bet lai arī kādas izvēlētos, klāj mitros, tikko izmazgātos matos.


    Pret matu pūkošanos palīdzēs matu vasks. To plānā kārtiņā klāj matos, kad tos esi pabeigusi ieveidot. Vienīgi, šis ieteikums nederēs ļoti smalku matu īpašniecēm, jo vasks vizuāli vēl vairāk var sasmalcināt matus. Smalkiem matiem palīdzēs šampūns, kas piemeklēts tieši viņu matu tipam.


    Savukārt pret elektrizēšanos izmanto koka ķemmes. Tā vismaz ķemmējot matiem neliksi pacelties gaisā. Bet uzsākot cepuru un biezo džemperu sezonu, matus ne dienu neatstāj bez kādas kopjošas eļļiņas vai spīduma. To sastāvā ir dabīgās augu eļļas, kas padara matus smagākus un arī pabarotākus. Tos tikai neklāj tuvu matu saknēm, jo tad izskatīsies, ka mati ir netīri. Pret elektrizēšanos palīdzēs arī matu balzāms, kuram piemīt antistatiskas īpašības. Tas apņem mata stiebriņu ar aizsargkārtu un pasargā arī no sala. Vērtīgs pirkums pirms ziemas, vai ne?


    Lai matiem piešķirtu nekārtības efektu (moderno modes tendenci „it kā no gultas tikko izkāpusi”), tev noderēs matu želejas, līmes un dažādi stiprinātāji. Universāls pirkums ir matu manipulators. To iepūš sausos matos un dienas laikā var vairākas reizes mainīt to novietojumu. Frizūru būs tik viegli pārveidot, jo manipulators nesacietē un nepadara matus taukainus. Iedarbība šim produktam ilgst no sešām stundām līdz pat nākamajai mazgāšanas reizei. Tas būt atkarīgs no tā, cik tavi mati ir viegli pakļaujami veidošanai.


    Pastiprināt lokas būs pavisam viegli, ja izmantosi fiksatorus, kuri sola tieši šādu iedarbību. Bet atsevišķas šķipsnas izcelsi, izmantojot matu laku vai vasku (smalkiem matiem – šķidro fiksatoru). Dabīgi sprogainajām gan nav ieteicams ņemt parasto matu želeju. Tas tāpēc, ka tā sausina jau tā sausos matu galus.

    5 padomi, ko nav vērts jautāt frizierim.


    Vai dārgākie produkti ir labāki?
    Jāmeklē sev piemērotākais un nedrīkst baidīties eksperimentēt, izmēģinot „Dzintars” vai kādu citu mazāk zināmu ražotāja produkciju. Patiesība ir, ka dārgos produktos ir tādas pašas sastāvdaļas kā kaut kādam lētākam produktam, jālasa sastāvdaļas. Iepriekš uzzinot, kas palīdz pret matu sausumu, kas pret taukošanos vai vienkārši bojātiem dēļ biežas krāsošanas. Faktiski daži no dārgajiem brendiem nestrādā, lai aizsargātu jūsu matus, piemēram, kumelīšu uzlējums jums sniegs ko vairāk kā vienkārši izmazgāt matus „ar kaut ko šiku”.

    Vai man nemitīgi jākrāso mati pie jums?
    Nemitīgi krāsojot matus visā garumā, mēs traumējam tos katru reizi, jau krāsotie mati krāsu uzsūc daudz labāk kā ataugušie, tāpēc būtu pareizi krāsot tikai matu saknītes, kas būs lētāk un vienlaicīgi jūs ļausiet matiem atpūsties. Friziere, centīsies jums piedāvāt visu ko vien var....ka matiem nepieciešams tas un arī tas no tās un tādas kolekcijas.... nekrītiet kārdinājumā, padomājiet racionāli, atbildot, ka „info” ir interesants, padomāsiet par to.... kamēr viņa šiverēsies ap jums, jūs lēnām izdomāsiet vai vajag šampūnu par 10 latiem...

    Vai man nepieciešama ārstējošā maska?
    Jums nav nepieciešamas ārstējošās maskas katru reizi, kad ejiet pie friziera. Ārstēšana nav slikti, jo īpaši attiecībā uz bojātiem matiem, tomēr vairāk nekā patīkamas rūpes par jums ar dārgu ārstēšanu jūs nesajutīsiet, reizēm tas var sastādīt tikai lielu rēķinu, bet bez vēlamā rezultāta, ko jūs spēsiet pārbaudīt tikai ar laiku. Izmēģiniet vienkāršo galvas mazgāšanu ar visu izrietošo rituālu, ko piedāvā saloni, tikai fēna vietā palūdziet žāvētāju uz 5 līdz 10 minūtēm. Pēc tam salīdziniet, lai redzētu, vai tur ir reālas atšķirības. Par konkrētu ārstēšanu ir jākonsultējas pie matu ārsta, kaut vai „Veselības centrā 4” -triholoģijas kabinetā.

    Kad man atnāk nākamo reiz?
    Jūsu mati neaugs ātrāk , ja jūs tos nemitīgi filēsiet vai apgriezīsiet. Vienkārši frizierim izstāstiet, ka vēlaties matus ataudzēt un vēlaties, lai tie izskatītos veselīgi, tādā veidā viņa zinās, ko vēlaties un kā to panāk, filēšana matus arī padara trauslākus. Tāpēc centieties starplaikus pagarināt starp friziera apmeklējumiem.

    Cik bieži man tagad jālieto jaunais „brenda” šampūns?
    Jums nav nepieciešams matus mazgāt katru dienu. Pat ja tev ir tā saucamā "mazgā un valkā" frizūra, tos var vien kā saslapināt un šampūnu tiešām lietot pēc nepieciešamības tikai tad, ja jums ir tiešām nav cita varianta, tie nenormāli taukojās vai jūs jūtaties slikti, ka neesiet izmazgājusi matus. Arī ikdienas šampūnu sastāvos ir pietiekoši agresīvas vielas, kas var ietekmēt jūsu matu struktūru. Galu galā, visu informāciju par jauno produktu var smelties arī internetā!

    Friziere iesaka matu kopjošās maskas.

    Matu maskas ir lielisks veids, kā uzlabot to izskatu ,bet dažas no tām var būt diezgan dārgas. Kāpēc  nepamēģināt radīt savas?

    Lielākā priekšrocība ir tā, ka jūsu maskā nebūs ķīmiskas vielas un tā patiešām palīdzēs jūsu matiem. Jums jau ir lielākā daļa  nepieciešamo  sastāvdaļu, lai jūs vienmēr varētu  sākt kopt matus jau tūlīt! Un tas ir jautri! Ir vērts izmēģināt - taču jābrīdina, tas rada atkarību!:)

    Olu maskas

    1
    Ikviens vēlas, lai mati būtu skaisti un spoži.Un nemaz nav jātērē lielas naudas summas ,lai taisītu matu maskas mājas apstākļos ar visiem pieejamiem līdzekļiem .Jebkurā mājā noteikti atradīsies kāda ola. Protams, labāk būtu izmantot lauku olas, bet ,ja tādas nav pieejamas ,tad dodamies uz tuvāko veikalu. Ola palīdzēs atjaunot jūsu matus ,ja tie ir kļuvuši blāvi un sausi.

    Šeit būs noderīgas receptes:

    - Sajaucam 2 olu dzeltenumus (atkarībā no jūsu matu garuma) ar 2 tējk. rīcineļļas. Iemasējiet to matos, paturiet aptuveni 10-15 min., tad kārtīgi izskalojiet.

    - Sakuliet divas jēlas olas. Iemasējiet šo masu matos. Ļaujiet tai nožūt. Pēc tam matus izmazgājiet ar šampūnu  un izskalojiet ar ūdeni, kam pievienots nedaudz etiķis. Šo procedūru varat veikt katru mēnesi , lai mati būtu mīksti un gludi.

    - Sakuliet vienu olas dzeltenumu. Pievienojiet 1.tējk. bērnu eļļas un vēlreiz labi sakuliet. Pievienojiet nedaudz siltu ūdeni šim  maisījumam un iemasējiet galvas ādā un matos. Ļaujiet matiem nožūt, pēc tam rūpīgi izskalojiet un izmazgājiet ar šampūnu.    

    - Samaisa olas dzeltenumu ar 1/4 tases  jogurta. Rūpīgi samaisām un uzklājam matiem. Ļaujam iedarboties šim maisījumam uz matiem 10 minūtes, tad rūpīgi izskalojam un izmazgājam ar šampūnu.

    - Sakuļam vienu olu ar citrona sulu. Iemasējam šo masu matos, paturam 10-15 min. ,rūpīgi izskalojam. Šī maska piedos spīdumu  blāviem matiem.

    - Sakuļam olu dzeltenumu ,pievienojam 1 / 2 tējkaroti  olīveļļas un vēlreiz rūpīgi sakuļam.. Lēnām un pamazām pievieno 3 / 4 tases silta ūdens .Izmazgājam matus ar šampūnu ,iemasējam šo masu kā kondicionieri matos un paturam dažas minūtes, pēc tam izskalojam .Šis ir lielisks atjaunojošs  līdzeklis „saules nogurdinātiem” matiem, pēc peldēšanās jūras ūdenī utt. Sajauc olu, olīveļļu un rīvētu svaigu gurķi. Vienmērīgi uzklājiet šo masu matiem un paturiet 10 minūtes .Rūpīgi izskalojiet.
    Sakuļam   1 ēdamkaroti medus, 1 olas dzeltenumu, 1 / 2 tējk. mandeļu eļļas un 1 ēdamk. jogurtu līdz rodas  gaisīgas putas. Uzklājam matiem .Izskalojiet matus pēc 30.min.Šī maska padarīs spīdīgus  jūsu matus un mitrinās tos.

    Citu produktu izmantošana matu maskās

    2
    Šeit būs vēl  dažas  jaukas matu masku receptes :

    Maska sausiem, bojātiem matiem


    Jūs varat izmantot arī šo masku, ja jūsu mati nav ļoti sliktā stāvoklī, bet jūs vēlaties padarīt tos vēl spīdīgākus.

     

    Olu maska

    Sakuliet divas  olas ar 2 ēdamkarotēm ūdens. Uzklājiet  uz tīriem, mitriem matiem ,un rūpīgi masējiet. Atstāj iedarboties 10 - 15 minūtes un tad izskalo, izmazgā ar  šampūnu.

    Banānu maska matiem. Matiem ,nevis vēderam :)


    Saspiežam  biezenī 1. banānu, 1  ola, 3 ēdamkarotes medus, 3 ēdamkarotes piena un 5 ēdamkarotes olīveļļas. Visu ļoti rūpīgi samaisām .Pārliecinieties, ka  sastāvdaļas ir labi sajaukušās un masa ir viendabīga. Uzklājam matiem. Atstāj  iedarboties uz matiem  15 - 30 minūtes pēc tam izskalo ar maigu šampūnu.



    Jogurta matu maska


    Saputo  olu baltumu  stingrās putās. Pievieno  6 ēdamkarotes dabiskā jogurta. Iemasē matos un   atstāj 15 - 30 minūtes. Izskalojiet ar ļoti vieglu šampūnu.

    Avokado matu maska


    Mums būs nepieciešams viens nogatavojies avokado .Avokado mīkstumu saspiežam ar dakšiņu, pievieno 1 ēdamkaroti medus un 2 ēdamkarotes olīveļļas. Samaisa līdz rodas krēmveida masa  un uzklāj matiem. Iedarbības laiks 20 minūtes, tad izskalojiet ar maigu šampūnu.



    Olīveļļas matu maska


    Samaisīt  5 ēdamkarotes olīveļļas un  2  olas .Rūpīgi iemasējiet matos un apklājiet ar  plastmasas maisiņu vai  dušas cepuri.  Ķermeņa siltuma palīdzēs intensīvāk iedarboties maskai. Ļaujam iedarboties vismaz 30 minūtes un tad rūpīgi  izmazgājiet ar šampūnu.
     

    Medus un olīveļļas maska


    Sajauc 3 ēdamkarotes olīveļļas un 2 ēdamkarotes medus. Uzklājiet masku matiem  un apsedziet ar plastmasas maisiņu vai  dušas cepuri. Iedarbības laiks vismaz 30 minūtes un tad izmazgājiet ar šampūnu, kā parasti, rūpīgi izskalojiet.

    Banānu un mandeļu maska sausiem, bojātiem matiem


    Saspaida  ar dakšiņu ļoti gatavu  banānu un pievieno dažus pilienus mandeļu eļļu .Rūpīgi samaisa un iemasē matos. Atstāj iedarboties  15 - 30 minūtes.  Izskalojiet ar maigu šampūnu.

     

    Piens un medus maska


    Samaisa ēdamkaroti medus un  1/2 tasi pilnpienu (labāk ņemt treknāku). Uzklāt matiem  un ļauj iedarboties 15 min. Izskalojiet ar vieglu šampūnu.

    Matu skalošana

    3

    Lieliski mati blondīnēm


    Pievienot pāris ēdamkarotes citronu sulu litram ūdens.Ar šo ūdeni izskalo kā pēdējo  pēc mazgāšanas.(ar tīru ūdeni vairs neskalo)

    Brunetēm un rudmatēm


    Pievienot pāris ēdamkarotes ābolu sidra etiķi uz litru  ūdens Ar šo ūdeni izskalo kā pēdējo  pēc mazgāšanas.(ar tīru ūdeni vairs neskalo)

    Var izskalot matus ar stipru melnās tējas novārījumu.

    Apelsīnu muskuss spīdīgiem matiem


    Samaisa svaigi spiestu apelsīnu sulu ar 1 ēdamkaroti medus un 5-7 pilieniem sandalkoka eļļas. Atšķaida ar tik daudz ūdens, lai varētu izskalot matus(aptuveni 1.litru) un kārtīgi samaisa. Ar šo ūdeni izskalo kā pēdējo  pēc mazgāšanas. Ar tīru ūdeni vairs neskalo.

     

    Medus ūdens spīdumam


    1 tējkaroti medus samaisa 1.litrā  silta ūdens .Pārliecinieties, ka tas ir labi izšķīdis. Ar šo ūdeni izskalo kā pēdējo  pēc mazgāšanas. Ar tīru ūdeni vairs neskalo.

    Sausi mati izskatīsies kopti un spīdīgi!
    Esi gatava!


    Tas ir ātri, viegli un jautri, un tas ir lieliski jūsu matiem! Kad esat atradušas savus iecienītākās maskas, turiet tās vienmēr mājās, lai jūs varētu atļauties palutināt savus matus, kad vien vēlaties!

    P.s. Šīs matu maskas ir lieliska ideja draudzeņu jautrai un lietderīgai laika pavadīšanai-skaistumkopšanas vakariem.....:)

    kā pareizi kopt tumšus matus?

    Sievietēm tumšmatēm daba devusi īpašu dāvanu, jo mati pēc struktūras ir daudz biezāki. Tādēļ pirmais, ar ko jāsāk, lai atrastu sev piemērotāko matu šampūnu un balzāmu – jānovērtē savi ikdienas paradumi.


    Reti kurai tumšmatei būs vajadzīgs šampūns, kurš matiem piešķir kuplumu un biezumu. Drīzāk vajadzēs izvēlēties matu kopšanas produktus, kas palīdz atjaunot to dabīgo spīdumu, kā arī kopj un baro krāsotus matus.

    Līdzīgi kā gaišo matu īpašnieces, arī tumšmatēm reizi nedēļā ieteicams matiem sniegt īpašas rūpes, lutinot tos ar barojošu un spīduma atjaunojošu masku. Atšķirībā no ikdienā lietojamajiem kondicionieriem, maskas iesūcas dziļākajos mata slāņos, tādēļ kutikulas sakļaujas, bet mats nespurojas un aizkavējas arī tā lūšana.

    Lai pasargātu matus no elektrizēšanās, kas tik ļoti raksturīga rudens un ziemas periodā, jo pakļaujam tos cepurēm, džemperiem un temperatūras maiņām, jālieto izsmidzināmie un neizskalojamie balzāmi, kā arī kopjošie serumi, kurus klāj tikai matu galos. Tie baro un aizsargā matus gan no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, gan arī karstuma, kuram pakļaujam matus veidojot un žāvējot.

    Pētot katru matu krāsu kopšanas vajadzības, nevarēju nepieminēt arī rakstura pazīmes, kuras kā vēsta astrologi un psihologi, mūsos rodas tieši matu krāsas dēļ. Interesantākais – atliek matu toni nedaudz nokrāsot, kā arī izmainās rakstura pazīmes. Ko tu par to saki?

    Lūk, neliels krāsu skaidrojums:

    Zilganmelnā krāsa nozīmē, ka cilvēks ir labs aprēķinātājs. Tā kā šīs matu krāsas īpašnieces spēcīgi ietekmē Saturns, tad viņas savā dzīvē daudz ko panāk tieši stiprā gribasspēka, nepiekāpības un stingrības dēļ.

    Melni mati ar kastaņbrūnu atspīdumu piemīt radošiem un bezbailīgiem cilvēkiem. Viņus ietekmē planēta Plutons, kas palīdz attīstīt personībā asu prātu un vērīgumu.

    Tumši brūna matu krāsa nozīmē, ka tā īpašniece ir domāšanā ļoti elastīga un spēj ātri pieņemt pārmaiņas. Šādi cilvēki ir praktiski un ļoti precīzi.

    Gaiši brūnā piemīt augstsirdīgiem, uzticīgiem un atklātiem cilvēkiem. Viņiem veiksmīga darba joma ir tieši sociālā sfēra, jo visu laiku ir nepieciešamība atrasties cilvēkos.

    Kastaņbrūni ir Jupitera apveltītās enerģijas pilni cilvēki. Viņi ļoti viegli atstāj labu iespaidu uz apkārtējiem. Darba panākumi, strādājot politikā, zinātnē, finanšu sfērā vai vadībā.

    Rudmatēm piemīt lieliska humora izjūta un bezbailīguma sajūta. Tas gan nozīmē, ka viņas ir kā ļoti kaislīgas un pavedinošas, tā arī strīdu gadījumos ļoti viegli aizkaitināmas.
    Lai atvieglotu tumšo matu kopšanu un pēc tam arī veidošanu iesakām izmēģināt John Frieda matu kopšanas produktus.
    John Frieda brilliant brunette mitrinošs šampūns, kura sastāvā ir kakao pupiņas un saberztas pērles. Tās mitrina un spēcina blāvus, sausus, trauslus matus – tie kļūst zīdaini un iegūst izteiksmīgu mirdzumu.
    John Frieda brilliant brunette mitrinošs kondicionieris matu mirdzumam. Mati kļūst gludi, zīdaini un veselīgi mirdzoši.

    Dabīgās matu maskas!!!

    Sievietes skaistākā rota ir mati. Lai tie būtu veselīgi un saglabātu atjaunošanās funkciju, ir svarīgi uzturā lietot produktus, kas satur cinku, A vitamīnu, ar ko bagātīgi apveltīti jūras produkti, rieksti un B6 vitamīnu, ko  visvairāk satur pilngraudu maize un olas. Tāpat kā ādu, arī matus ir iespējams padarīt skaistākus un veselīgākus ar dažādām dabas sniegtām veltēm.

    Sausiem un bojātiem matiem
    Lai sausus matus padarītu stiprākus, var pagatavot matu skalošanas šķidrumu, kurš sastāv no 1 olas dzeltenuma, 1 ēdamkarotes citrona sulas, 1 ēdamkarotes augu eļļas un pus glāzes silta ūdens. Matus izskalo ar šo šķidro masku un tad mazgā kā parsati. Vēl laba maska sausu matu kopšanai: Saspaida 1 banānu un sajauc to kopā ar 1  olu, 3 ēdamkarotēm medus, 3 ēdamkarotēm piena un 5 ēdamkarotēm olīveļļas. Visu rūpīgi samaisa kopā, lai izveidojas viendabīga masa. Masku uzklāj uz matiem un patur 20 – 30 minūtes, pēc tam izskalo matus un izmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.
    Sakuļ 2 olas ar 2 ēdamkarotēmūdens. Šo masku uzklāj uz tīriem, mitriem matiem un rūpīgi iemasē matos, galvas ādā. Masku atstāj uz 10 – 15 minūtēm, tad izskalo un vēlreiz matus izmazga ar nelielu daudzumu šampūna.
    Banāna aromātiskajā mīkstumā ir ļoti daudz un dažādu vitamīnu un kālija. Ja mati ir sausi un šķeļas, izmēģini bananu masku – matu saknes nostiprnāsies, mati pārstās izkrist. 2 gatavus banānus samaisīt ar 1 olas dzeltenumu. Maisījumu vienmērīgi ieziest tīros, mitros matos, turēt 20 minūtes, pēc tam kātrīgi izskalot ar ūdeni.
    Izveido biezeni no 1 banāna, 1 olas, 3 edamkarotēm medus, 3 ēdamkarotem piena un 5 ēdamkarotem olīveļļas. Masku uzklāj matiem, atstāj 20 – 30 minūtes. Pēc tam matus izskalo un izmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.
    1 mīkstu avokado saspaida putriņā, pievieno 1 ēdamkaroti medus un 2 ēdamkarotes olīveļļas, visu samaisa līdz izveidojas viendabīga masa un uzklāj matiem. Atstāj matos 20 minūtes, pēc tam izskalo un izmazga ar nelielu daudzumu šampūna.

    Taukainiem matiem
    Taukainu matu kopšanai var izmantot kliņģerīšu ziedu un spirta izvilkumu (1 : 10), lietojot to divas nedēļas, katru dienu rūpīgi to ieziešot matos un galvas ādā.
    Nātru maska: sausas sasmalcinātas nātres lapas aplej ar nelielu daudzumu vāroša ūdens, pievieno greipfrūta sulu (pietiek ar pusi no augļa) un izveidojošos masu rūpīgi uzklāj tīriem matiem. Lai maska labāk iedarbotos, galvā jāuzliek plastmasas maisiņš un tad jāaptin ap galvu dvielis. Maska matos jānotur stundu un tad jāizskalo un jāizmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.

    Matu stiprināšanai
    Ierīvē galvas ādu ar efeju, krešu lapu, kalmju sakņu un pelašķu novārījumu, kā arī ar svaigām, sasmalcinātām nātru un krešu lapām. To dara katru dienu 2 – 3 nedēļas.

    Barojoša matu maska
    Var pagatavot masku sajaucot 1 paciņu majonēzes ar 2 saspaidītiem avokado. Masu rūpīgi iesmērē matos un patur apmēram 10 minūtes. Tad skalo ar siltu ūdeni un matus mazgā kā parasti. Vēl viena recepte matu barošanai – 2 ēdamkaroteskarotes medus, 1 olas dzeltenums, 3 ēdamkarotes karotes majonēzes. Sajaukto masu  iesmērē matos, patur 10 minūtes un izskalo ar siltu ūdeni, pēc tam mazgājot matus kā parasti.

    Matu augšanu un mirdzumu veicinošas maskas
    Burkānu un citronu sulas (1:1) maisījums. Tas rūpīgi jāieziež un jāiemasē matu saknēs un jāļauj tam iesūkties.
    Mārrutki ne tikai veicina matu augšanu, bet labi palīdz arī iegūt matu mirdzumu un nostiprina matu saknes. Vajadzīga mārrutka sakne – to sasmalcina un izspiež šķidrumu. Šķidrumam pievieno nedaudz karsta ūdens (apmēram 3-4 ēdamkarotes) un samaisa. Šo masku ar vates tamponu rūpīgi jāiemasē galvas ādā un jāļauj tai iedarboties 30 – 40 minūtes, pēc tam mati jāizmazgā. Lielisku matu mirdzumu var iegūt arī pagatavojot matu skalošanai ūdeni, kas sastāv no 1 tējkarotes medus, kas samaisīts ar 1 litru silta ūdens. Jāpārliecinās, ka medus labi izšķīst ūdenī. Ar šo maisījumu skalo matus pēc mazgāšanas un ar tīru ūdeni vairs neskalo.
    Citrons liks matiem spīdēt. Citrona skābes iedarbībā, mata ārējā kārta tiek nogludināta. Tā kā gluda virsma daudz labāk atstaro gaismu, mati sāk spīdēt. Ja tev patīk gludi, spīdīgi mati, izmēģini skalošanu ar citronu. 1 svaigi izspiestu citrona (der arī aplsīna, greipfrūta) sulu pieliet pie 1 litra ūdens un ar iegūto šķīdumu izskalot izmazgātus matus. Žāvēt dabīgā veidā, ne ar fēnu. Mati skaisti spīdēs un būs viegli izķemmējami.
    1 olu sakuļ ar citrona sulu, šo maisījumu iemasē matos un patur 10 – 15 minūtes, pēc tam to rūpīgi izskalojot. Maska dos matiem spīdumu.
    Lai matus padarītu spīdīgākus un tos labāk mitrinatu, vari izmēģināt masku, kas pagatavota no 1 ēdamkarotes medus, 2 olas dzeltenumiem ½ tējkarotes mandeļu eļļas un 1 ēdamkarotes jogurta. Visu sakuļ līdz rodas putas un tad maisījumu uzklāj matiem un notur 30 minūtes. Matus izskalo un izmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.
    Sajaukt sīpola sulu ar konjaku un dadža sakņu novārījumu. Uz 1 daļu konjaka ņem 4 daļas sīpolu sulas un 6 daļas dadža sakņu novārījuma. (Vislabāk dadža saknes ir ievākt augustā). Masku ierīvē matos un galvas ādā, patur 15 minūtes un izskalo.

    Matu maskas pret blaugznām
    Blaugznas iespējams mazināt, skalojot matus ar masku, kas pagatavota no 4 citronu mizām, kas 15 minūtes vārītas 1 litra ūdens.
    Arī zaļā tēja palīdz pret blaugznām, tapēc to var gan iemasēt galvas ādā, gan ar to skalot matus.
    Dadža saknes ieliek katlā ar ūdeni, vāra kamēr ievelkas (saknes ir ievilkušās, kad ūdens ir jau nedaudz izvārījies), atdzesē un izkāš. Saknes var izsaldēt, tādējādi tās ir drīgas līdz jaunajai ražai. Ar uzlējumu kārtīgi samitrina galvu katru dienu – tas mīkstina matus un blaugznas pazūd. Mati aug ātri.

    Maskas, kas atveseļos novājinātus matus

    Sakuļ 1 olas dzeltenumu, pievieno ½  tējkaroti  olīvu eļļas un vēlreiz rūpīgi sakuļ. Lēnām pievieno ¾  tases silta ūdens. Matus izmazgā ar šampūnu un šo masku pēc tam iemasē matos kā kondicionieri, patur pāris minūtes un izskalo.
    Īsts balzams matiem tādēļ, ka 30% no avokado sastāv no vērtīgas augu eļļas un bagātīgiem B grupas vitamīniem. Šis lieliskais matu atjaunošanas līdzeklis noderēs, ja matus ir izbalinājusi saule un jūras ūdens vai nodarījis pāri auksts vējš un sals. 1 gatavu avokado notīrīt, mīkstumu saspaidīt un sajaukt ar pus glāzi majonēzes. Uzklat masu uz tīriem, mitriem matiem uz 20 minūtēm un rūpīgi izskalot ar ūdeni.
     
    Dabīgās matu maskas





    Skaistuma receptes iedvesmai.


    Foto: Flickr.com
    Pašas gatavots balzāms
    Tev būs nepieciešama viena ēdamkarote majonēzes, olas dzeltenums, tējkarote medus un tikpat daudz konjaka. Sastāvdaļas rūpīgi samaisi savā starpā un klāj tīros, tikko izmazgātos un vēl mitros matos. Ietin matus frotē dvielī, tad tie, siltumā esot, labāk uzņems maskas vērtīgās sastāvdaļas. Pēc 30 – 40 minūtēm masku kārtīgi izskalo.

    Šī maska matus dziļi pabaros, veicinās to elastību un padarīs veselīgi mirdzošus.

    Sāls matu stiprināšanai
    Tā kā sālī ir organismam vērtīgi mikroelementi, kas vajadzīgi arī galvas ādai un matiem, to maigi ieberzē galvas ādā ikreiz pēc matu mazgāšanas. Pēc 5 līdz 7 minūtēm matus izskalo. Vērtīgi, ka šāda galvas masāža atbrīvos galvas ādu no atmirušā raga slāņa, kas tāpat kā jebkur citur uz ķermeņa ādas, arī matainajā daļā vajadzīgs, lai āda spētu uzņemt labāk aktīvās vielas. Ja galvas āda regulāri saņems pīlingu, matu saknītes tiks labāk pabarotas un tām daudz vairāk piekļūs skābeklis. Tas ir vajadzīgs, lai mati būtu spēcīgi un biezi.

    Šādu sāls masāžu ieteicams veikt kursa veidā – divas līdz trīs reizes nedēļā, mēnesi pēc kārtas.

    Bet sāls masāžas nederēs visām tām, kurām ir iekaisusi galvas āda. Tā lieki kairinās ādu, kā rezultātā tā var vēl vairāk iekaist.

    Pret blaugznām
    Izmēģini novārījumu, kuram pievienota no citrona izspiesta sula. Citronam piemīt ādu attīrošas un dezinficējošas īpašības, kas ir svarīgi, lai blaugznas vairs nebojātu tavu noskaņojumu. Nopietnu blaugznu gadījumā gan šāds paņēmiens diemžēl būs par vārgu un tev būs vajadzīgi ārstnieciskie preparāti.

    /keita/

    Dabas veltes tavai matu rotai.


    Foto: Flickr.com
    Kumelīšu novārījums. Ar to skalot matus pēc mazgāšanas var visas, kurām ir trausli un ātri lūstoši mati. Vai zināji, ka kumelīšu novārījumam ir pa spēkam sakļaut spurainās matu zvīņas, piešķirt matiem spīdumu un tos stiprināt? Turklāt šis novārījums blondīnēm piešķirs arī veselīgi dzeltenīgu mirdzumu. Brunetēm gan jāuzmanās, kumelītes var matiem piedot zaļganu toni.

    Nātru uzlējums derēs, ja gribi pabarot un spēcināt matu saknes, kā arī profilaktiski cīnīties pret pastiprinātu matu izkrišanu. Vienīgi, ar šo procedūru šoreiz jāuzmanās blondīnēm. Tas var blondajiem matiem piešķirt zaļganīgu nokrāsu.

    Galvas ādas pīlings regulāri jāveic neatkarīgi no tā, kāda ir tava matu krāsa. Tas atbrīvos ādas mataino daļu no atmirušās raga kārtas, uzlabos mikrocirkulāciju, šādi matu saknītes aktīvāk uzņems barības vielas, bet mati augs ātrāk un būs daudz biezāki. Lai pagatavotu pietiekami maigu, bet vienlaikus arī efektīvu pīlingu, ņem visparastāko rupjmaizi, izmērcē to ūdenī un tad ar mīksto maisījumu iemasē galvas ādu. Pēc piecu minūšu masāžas, visu izskalo un matus mazgā kā ierasts.

    Tā kā par matu veselību rūpējas B grupas vitamīni, tad tieši šobrīd ir īstais laiks svaigi spiesto burkānu un biešu sulu dzeršanai. Vien atceries sulai pievienot tējkaroti eļļas. Tad vērtīgie vitamīni organismā uzsūksies daudz veiksmīgāk.

    galvas masāža.

    Lai stiprinātu matu saknītes, ieteicams veikt regulāras galvas ādas masāžas. Tās stimulē kapilāro asinsriti, kā rezultātā barības vielas (un skābeklis) matu saknītēm piekļūst daudz lielākā koncentrācijā.
     
    Foto: Flickr.com
    Viens variants mājās veiktajām galvas ādas pasmasāžām – izmantot speciālās masāžas ierīces un ar tām „braukāt“ pa galvas ādu. Bet otrs – masēt galvas ādu ar pašas rokām un pat ar visparastāko matu ķemmi.

    Der vecā labā mūsu vecmāmiņu ieteiktā metode katru vakaru matus ķemmēt 100 reizes uz vienu un tad tikpat daudz uz otru pusi. Bet jāievēro, ka galvas masāžai nebūs nekāda efekta, ja to masēsi pacēlusi rokas uz augšu. Tas ir tādēļ, ka, kamēr ir gaisā rokas, galvenie asinsvadi ir „aizvērušies“ un galvas ādas apasiņošana apgrūtināta. Tā vietā ērti apsēdies uz gultas malas, noliec galvu starp ceļiem un masē galvu šādā noliekšanās pozā.

    Asinsrite uzlabosies daudz ātrāk un matu saknītēm aktīvāk piekļūst barības vielas. Tieši tas, kas vajadzīgs, vai ne? Labākam efektam galvas ādas mataino daļu masē ik pārdienas.

    /keita/

    matu krāsas 2011

    2011 nu ir klāt ! Ienāc un ieskaties, kādas matu krāsas un toņi būs aktuāli šajā gadā.

    Tieši matu krāsa ir tā, ko visvieglāk var pieskaņot esošās modes aktualitātēm. Tā neprasa tik lielus izdevumus, kā garderobes atjaunošana. Nav tik laikietilpīga, kā jaunu un modīgu aksesuāru piemeklēšana. Un matu krāsu mēs varam mainīt pat neskaitāmas reizes gadā!

    Kā zināms matu krāsai ir ļoti būtiska loma ārējā izskata izmaiņās. Katra krāsa un, tās dažādās nokrāsas, var mainīt tevi līdz pat nepazīšanai! Vadošie matu krāsojumu speciālisti jeb koloristi iesaka, lai iegūtu vispiemērotāko un nevainojamāko toni, matu krāsa ir jāsaskaņo ar ādas un acu toni. Es savukārt ceru, ka šīs matu krāsu tendences tev palīdzēs izvēlēties vislabāko matu krāsu savam jaunajam izskatam! Lai vēl vairāk izceltu un akcentētu tavu dabisko skaistumu.... Kura gan sieviete nesapņo par tādu matu krāsu?

    Praktiskākais un noderīgākais padoms ir griezties pie profesionāļa. Uzmeklē matu stilistu un kopā ar viņu izrunājiet visus tevi interesējošos apstākļus. Noteikti noskaidro, kā pēc krāsošanas būs jākopj mati, kādus līdzekļus viņš iesaka un, kā mati „uzvedīsies” pēc apstrādes? Cik bieži krāsa būs jāatjauno un, vai būs redzamas ataugušās matu saknes? Šie visi jautājumu tev ir jājautā uzreiz! Kādēļ? Tam ir vairāki iemesli. Tev tiks atvieglota ikdiena, nebūs jādomā kā tos kopt, nebūs jāpārdomā frizūras izveidošana, ja atšķirīgās saknes kļūst redzamas un galu galā, tam ir arī ekonomiskais faktors. Ja tu nevari atļauties reizi 3 vai 4 nedēļās iet pie friziera, lai krāsotu matus, tad labāk izvēlēties savai dabīgajai matu krāsai līdzīgu un tuvāku toni! Ja ne, meklē „palīdzīgu” draudzenes roku, kas pratīs tos nokrāsot.


    Pamatnostādne nākamā gada tendencēs ir dabiskums! Kad runājam par matu krāsas izvēli tev jāvadās pēc dabiska izskata, tomēr būtu jāņem vērā arī nākamā gada modes tendences.


    Absolūtā matu krāsu modes tendence nākamgad ir sarkanā! Šī matu krāsa būs lieliska izvēle vasarraibumainām un „izraibinātām” sievietēm! Tā palīdzēs iegūt lielisku izskatu izmantojot visdažādākos sarkanās krāsas toņus. Taču esi izmanīga, nepērc pirmo sarkanas matu krāsas tūbiņu, kuru būsi pamanījusi! Vismaz pirmo matu krāsošanas reizi uztici profesionālim. Ņem vērā - spilgti sarkanā matu krāsa uzsvērs un akcentēs visus tavas sejas trūkumus..... Tomēr nemet pie malas sapņus par sarkaniem matiem, toņu ir tik daudz, ka piemeklēt tavai sejai „draudzīgāko” toni, speciālistam neradīsies nekādas grūtības!


    Ja tu esi blondā piekritēja, es steigšu tevi iepriecināt! Neatkarīgi no blondā toņa, arī tu nākamgad būsi topā! Blondais tiek dēvēts par „kaisli vairojošu”. Es teiktu, vīrieši būs tev pie kājām. Tev tikai atliek izvēlēties savu iemīļotāko blondās matu krāsas toni, jo ar jebkuru tu būsi modē!
     

    Nemainīgi populāri būs brūnās krāsas mati. Šī krāsa savas pozīcijas nezaudē pateicoties plašajam piekritēju lokam. Viens no tā iemesliem varētu būt šīs krāsas „universālums”. Ja sarkanus matus var atļauties tikai retā sieviete, tad brūno matu krāsu var pielasīt ikviena no mums! Tikai jāizvēlas piemērotākais tonis. Tāds, kurš vislabāk atbilstu sejai.


    Izvēle ir visplašākā, sākot no tumšas šokolādes toņa līdz gaišai karameļu nokrāsai. Ja tev ir melnīgsnēja vai mazliet iedegusi sejas āda, tev lieliski piestāvēs kafijas toņi!


    Un visbeidzot klasiskā melnā. Tā nemainīgi ir patstāvīga matu krāsu tendence. Tomēr esi uzmanīga, jo šī krāsa nederēs visām. Vislabāk tā piestāvēs košām un kontrastainām būtnēm. Bāla sejas āda, izteiksmīgas zilas acis? Profesionāļi sola - melnā matu krāsa tev izskatītos lieliski!


    Nobeigumā vēlos tev atgādināt. Lai kādu matu krāsu, pat ja tā būs ideāla, un griezumu tu izvēlētos, visi centieni izskatīties labāk būs veltīgi, ..... ja tu tos nekopsi pienācīgi, ar labiem matu kopšanas līdzekļiem!

    Ak, šī garo matu rota.

     
    Ja tu esi tās īpašniece, es tevi apsveicu! Tās pūles un matu kopšanas līdzekļu daudzums, kurus tev nākas tiem ziedot, ir ievērības un uzslavas cienīgi. Tomēr atzīšos, man tiešām reti, pat ļoti reti, gadās redzēt garus un labi koptus matus...

    Es domāju tādus, kas nav aprauti, ir stingri, spīdīgi, nav pūkaini un „nekopta izskata”. Vārdu sakot ar visām, koptu matu īpašībām, apveltītus! Domāju, lai gari mati izskatītos kopti un veselīgi, būtiskākais tos ir pareizi kopt. Ceru tu tam piekritīsi! Jo, kāds gan skaistums var būt, lai arī garos, taču blāvos, nespodros, applēstos un krāsu zaudējušos matos. Lūdzu, neuztver to kā pārmetumu, es varu iedomāties kādas pūles tie no tevis prasa. Un 100% garantiju, ka kopšana dos vajadzīgos rezultātus, tev neviens nedod! Diemžēl arī īsi, kopti mati ir retums....

    Tev noteikti nepietiek ar vienu šampūnu?! Domāju, šādu matu īpašniecēm to kopšana ir aktuāls temats, jo gari mati ir visvairāk pakļauti visu laika apstākļu iedarbībai. Tie cieš no saules, no vēja un protams, arī aukstuma. Viena no iespējām tos vizuāli paradīt dzīvus un spīdīgus ir matu krāsošana! Lai arī zinām, ka tā pati par sevi ir kaitīga! Tad ko īsti lai dara? Kā tos aizsargāt? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem, zinoši tev atbildēs tikai kāds zinošs speciālists.

    Vienīgais, ko ieteiktu es – kop tos, ar visiem zināmajiem līdzekļiem! Šampūniem, balzāmiem, krēmiem, maskām, sprejiem un serumiem. Izmanto visu tev pieejamo „arsenālu” un, lepojies! Lepojies ar tiem, jo gari mati ir tik skaisti!....

    Vidējais matu garums.

    Kādas iespējas tas dod? Domāju vairums no jums tūlīt atbildēs – visplašākās! Es varētu tam piekrist, bet tikai daļēji.

    Ja tev ir gari mati, ko tu dari, ja steidzami ir kur jādodas, bet veidot matus un, tos mazgāt nav laika? Pareizi, tu tos saņem „astītē”! Ja tev ir pavisam īsi mati, gluži kā man un, ir tā pati situācija? Ko daru es? Nekavējoties izmazgāju! Tas prasa ne vairāk kā 3 minūtes un, kamēr ģērbjos, tie jau ir izkaltuši. Man atliek tikai ieziest kādu želeju, vai vasku un, esmu gatava „iziešanai”.

    Taču ko darīt ar vidēja garuma matiem? Izmazgāt – nav laika. Astītē saņemt nesanāk – par īsu! Tādēļ, man šķiet, ar šādu matu garumu ķēpas ir visvairāk. Tomēr, ja ir laiks un iespējas, tad matu ieveidošanas un frizūru variāciju tiem ir visvairāk.....

    Parasti jau tā ir, man vienmēr gribas tādus matus, kādi man nav doti un arī nebūs. Piemēram, man ir īsi un plāni, taču mans mūžīgais sapnis ir par gariem un bieziem matiem. Diemžēl tieši tas pats notiek ar matu „ataudzēšanas” procesu. Tev ir īsi vai pusgari un, kādā brīdī tu pēkšņi saproti – gribu garus. Un pacietīgi tos audzē.... tu cieties un dari to.... līdz kādam brīdim, kad tie jau gandrīz ir sasnieguši tavu sapņu garumu un, tu pēkšņi pieņem lēmumu tos nogriezt! Vai tas tev nav pazīstami? Tev vienkārši apnika, vai ne?

    Es atceros savus skolas laikus, kad man bija gari un nedaudz lokkaini mati. Skaisti... Bet kā tu domā, par kādiem sapņoju es? Protams, par pusgariem! Es atceros, kā fantazēju par karē griezumu. Ak, kā man tas patika! Jā, tu uzminēji, pēc neilga laiciņa, es matus nogriezu....

    Un tajā pašā dienā, kā tu domā, ko es sāku darīt? Uzminēji! Es sāku tos ataudzēt garus. Nē, ne tādēļ, ka man nepatika! Man pat ļoti patika, taču kaut kāds klikšķis „smadzenēs” man notika un, es sagribēju atkal garus.

    Mistika. Domāju mēs vienmēr sapņojam un tiecamies uz tādiem matiem, kādu mums nav un, kādus daba arī nav devusi..
    /keita/

    Olas matos.

    Visparastākajā olā slēpjas tik daudz matu veselībai svarīgu īpašību, ka mierīgi ar to vari nomainīt virkni dārgu matu masku!
    3
    • Ola ir dzīvības avots un tieši tas ir vajadzīgs ziemas garajos, sausajā iekštelpu gaisā pavadītajos mēnešos nogurdinātajiem matiem. Vai tad mēs nevēlamies, lai tie spīd un laistās, sagaidot pavasari ar kuplu un veselīgu rotu?

    • Ola jau izsenis ir matu kopšanas līdzeklis un mūsu vecmāmiņas un arī mammas padomju gados, kad kosmētikas plauktos vien vīdēja viens nabaga šampūns vai Lux ziepes, to izmantoja savu matu veselībai.

    Tad nu vakarā, kad izdomājam mājās uzrīkot skaistumkopšanas vakaru, dosimies pie ledusskapja un paņemsim 2 parastas olas un aiziet – gatavojam maskas!

    Olas un rīcineļļas mitrinošā matu maska



    2 olu dzeltenumus (vai 3, atkarībā, cik gari ir mati) samaisa ar 1 ēdamkaroti rīcineļļas. Rūpīgi sakuļ un iemasē matos, no saknītēm līdz matu galiņiem. Paturi kādas 15  minūtes un tad izskalo masku ārā.
    1

    Rīcineļļa ir nopērkama aptiekā un tā ir tiešām neaizstājama mājas skaistumkopšanas procedūrās. Tā baro, mitrina un vitaminizē ne tikai matus, bet arī skropstas un sausu ķermeņa ādu. Zināma arī kā sens, tautā pielietots pretblaugznu līdzeklis.

    Olas un vīna etiķa kondicionieris gludiem un mīkstiem matiem



    Sakul 2 olu dzeltenumus un iemasē mitros matos. Ļauj, lai ola izžūst, pēc tam matus izmazgā ar parasto šampūnu.

    Uzmanību! Izskalo matus ar ūdeni, kurā nedaudz iejaukts vīna etiķis! Tas matus padarīs gludus un spīdīgus.

    Atkārto šo vienkāršo procedūru reizi mēnesī.

    Olas, jogurta un laima vitaminizējošā maska


    Sakul 1 olas dzeltenumu ar ¼ tases parastā, naturālā jogurta. Pievieno maskai ½ laima sulas.

    Ņem katru matu šķipsnu un ieberz sākot no saknēm, ar pirkstiem izlaižot maisījumu cauri matiem.

    Olas un citrona maska matu spīdumam


    Citrusaugļi piešķir matiem spīdumu, tāpēc pievieno 1 citrona sulu 1 sakultai olai (dzeltenums ar baltumu kopā). Saputo olu ar citronu un iemasē matos. Paturi kādas 15 minūtes un tad kārtīgi izskalo!

    Smaržīgā mandeļu un olas pasta gludākiem un mitrinātākiem matiem



    1 olas dzeltenumu samaisi ar 1 tējkaroti mandeļu eļļas un 1 ēdamkaroti naturālā jogurta. Gala rezultātā sanāk pastai līdzīga maska, kura jāuzklāj uz matiem un jātur pusstundu.

    Šī maska mitrinās un padarīs matus gludākus – gluži kā kondicionieris!
    2

    Piezīme: Izlejamo mandeļu eļļu 250 ml lielās pudelītēs var iegādāties eļļu un etiķa veikalos “Vom Fass” (lielveikals Sky&More).