pirmdiena, 2011. gada 3. janvāris

Kā izvairīties no matu problēmām?

Ir daudz un dažādas matu kopšana iespējas, tomēr dažkārt nepieciešams nevis kaut ko darīt, bet gan kaut ko ar matiem nedarīt, un tādejādi uzlabojot matu stāvokli. Lasi, no kā Tev būtu jāatturas, lai lepotos ar skaistu galvas rotu!
1

Neberzēt slapjus matus ar dvieli, līdz tie kļūst sausi!

Tu izmazgā matus, pārklāj tos ar dvieli un kārtīgi izberzē? Diemžēl matiem tas ir visļaunākais, kas var būt, jo mazgājot mati ir uzsūkuši mitrumu un ir īpaši jūtīgi pret caurvēju, kas rodas, matus bužinot ar dvieli. Vislabāk ir maigi tos izspaidīt un ja iespējams, ļaut izžūt bez fēna palīdzības. Tikai tad mati ir jāķemmē ar retu, noapaļotu zaru suku.

Ja tam nav laika, žāvējot matus ar fēnu, jāizvēlas viszemākā gaisa temperatūra, kā arī jāievēro attālums 30 cm, jo karstums kaitē matiem. Tāpat arī gaisa strūklas intensitātei jābūt zemai, jo matu sišanās vienam pret otru traumē matu zvīņu kārtu. Šāda fēnošana gan aizņem vairāk laika, bet ir daudz saudzējošāka.

Vislabāk ir mazgāt matus ik pārdienas, nevis katru dienu. Tas ne tikai ietaupa laiku, bet nāk arī par labu matiem, jo pat vislabākie matu kopšanas produkti bieži mazgājot matus, iedarbojas uz tiem negatīvi un padara tos trauslus.

Neuzkasi matus!


Tas, ka matu uzkasīšana ir matu nāve, zina katrs, bet vēlme pēc apjoma bieži vien pārvar domu par veseliem matiem. Laikietilpīgāka iespēja iegūt kuplumu, ir matu uztīšana uz mīkstiem ruļļiem, jo tie saudzē matu zvīņas. Adatainie matu ruļļi gan labāk turas matos, tomēr bojā mata struktūru.

Nežāvē matus saulē


Ja ej peldēties atklātajos baseinos, vai arī jūrā, visērtāk, protams, ir izžāvēt matus saulē, bet jāatceras, ka īpaši baseina ūdens, kopā ar saules stariem matos rada ķīmiskas reakcijas, kas matus izbalina un padara trauslus.  Arī jūras sāļais ūdens  matiem ir kaitīgs, tādēļ aizbraucot mājās, kārtīgi izskalo matus ar saldūdeni. Principā, vasarā, spilgtā saulē matus vislabāk būtu vienmēr apsegt ar lakatu vai cepuri. Ja mati ir ļoti cietuši, palīdz uzpūšamie mitrinošie spreji.

Neizmanto sintētiska materiāla ķemmes un sukas



Ķemmes un sukas var nopirkt par lētu naudu, tomēr tas vēl nenozīmē kvalitāti. Kā jau visām lietām, arī par ķemmēm un sukām var teikt, ka laba prece nav lēta.

Cilvēkiem ar lokainiem matiem vislabāk izvēlēties ķemmes ar retiem zariem un noapaļotiem galiem, ar ko uzmanīgi var atšķetināt lokas virzienā no apakšas uz augšu. Tikai tad seko sukāšana ar dabīgu saru  suku vai suku, kuras zari ir ar apaļiem galiem. Plastmasas sukās parasti ieķeras mati, bet metāla sukas traumē mata zvīņu kārtu. Koka ķemmes palīdz izvairīties no mata statiskās uzlādēšanās.

Tāpat nevajadzētu matus ķemmēt pārāk bieži un pārāk ilgi, jo arī tas matu bojā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru