pirmdiena, 2011. gada 3. janvāris

Dabīgās matu maskas!!!

Sievietes skaistākā rota ir mati. Lai tie būtu veselīgi un saglabātu atjaunošanās funkciju, ir svarīgi uzturā lietot produktus, kas satur cinku, A vitamīnu, ar ko bagātīgi apveltīti jūras produkti, rieksti un B6 vitamīnu, ko  visvairāk satur pilngraudu maize un olas. Tāpat kā ādu, arī matus ir iespējams padarīt skaistākus un veselīgākus ar dažādām dabas sniegtām veltēm.

Sausiem un bojātiem matiem
Lai sausus matus padarītu stiprākus, var pagatavot matu skalošanas šķidrumu, kurš sastāv no 1 olas dzeltenuma, 1 ēdamkarotes citrona sulas, 1 ēdamkarotes augu eļļas un pus glāzes silta ūdens. Matus izskalo ar šo šķidro masku un tad mazgā kā parsati. Vēl laba maska sausu matu kopšanai: Saspaida 1 banānu un sajauc to kopā ar 1  olu, 3 ēdamkarotēm medus, 3 ēdamkarotēm piena un 5 ēdamkarotēm olīveļļas. Visu rūpīgi samaisa kopā, lai izveidojas viendabīga masa. Masku uzklāj uz matiem un patur 20 – 30 minūtes, pēc tam izskalo matus un izmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.
Sakuļ 2 olas ar 2 ēdamkarotēmūdens. Šo masku uzklāj uz tīriem, mitriem matiem un rūpīgi iemasē matos, galvas ādā. Masku atstāj uz 10 – 15 minūtēm, tad izskalo un vēlreiz matus izmazga ar nelielu daudzumu šampūna.
Banāna aromātiskajā mīkstumā ir ļoti daudz un dažādu vitamīnu un kālija. Ja mati ir sausi un šķeļas, izmēģini bananu masku – matu saknes nostiprnāsies, mati pārstās izkrist. 2 gatavus banānus samaisīt ar 1 olas dzeltenumu. Maisījumu vienmērīgi ieziest tīros, mitros matos, turēt 20 minūtes, pēc tam kātrīgi izskalot ar ūdeni.
Izveido biezeni no 1 banāna, 1 olas, 3 edamkarotēm medus, 3 ēdamkarotem piena un 5 ēdamkarotem olīveļļas. Masku uzklāj matiem, atstāj 20 – 30 minūtes. Pēc tam matus izskalo un izmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.
1 mīkstu avokado saspaida putriņā, pievieno 1 ēdamkaroti medus un 2 ēdamkarotes olīveļļas, visu samaisa līdz izveidojas viendabīga masa un uzklāj matiem. Atstāj matos 20 minūtes, pēc tam izskalo un izmazga ar nelielu daudzumu šampūna.

Taukainiem matiem
Taukainu matu kopšanai var izmantot kliņģerīšu ziedu un spirta izvilkumu (1 : 10), lietojot to divas nedēļas, katru dienu rūpīgi to ieziešot matos un galvas ādā.
Nātru maska: sausas sasmalcinātas nātres lapas aplej ar nelielu daudzumu vāroša ūdens, pievieno greipfrūta sulu (pietiek ar pusi no augļa) un izveidojošos masu rūpīgi uzklāj tīriem matiem. Lai maska labāk iedarbotos, galvā jāuzliek plastmasas maisiņš un tad jāaptin ap galvu dvielis. Maska matos jānotur stundu un tad jāizskalo un jāizmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.

Matu stiprināšanai
Ierīvē galvas ādu ar efeju, krešu lapu, kalmju sakņu un pelašķu novārījumu, kā arī ar svaigām, sasmalcinātām nātru un krešu lapām. To dara katru dienu 2 – 3 nedēļas.

Barojoša matu maska
Var pagatavot masku sajaucot 1 paciņu majonēzes ar 2 saspaidītiem avokado. Masu rūpīgi iesmērē matos un patur apmēram 10 minūtes. Tad skalo ar siltu ūdeni un matus mazgā kā parasti. Vēl viena recepte matu barošanai – 2 ēdamkaroteskarotes medus, 1 olas dzeltenums, 3 ēdamkarotes karotes majonēzes. Sajaukto masu  iesmērē matos, patur 10 minūtes un izskalo ar siltu ūdeni, pēc tam mazgājot matus kā parasti.

Matu augšanu un mirdzumu veicinošas maskas
Burkānu un citronu sulas (1:1) maisījums. Tas rūpīgi jāieziež un jāiemasē matu saknēs un jāļauj tam iesūkties.
Mārrutki ne tikai veicina matu augšanu, bet labi palīdz arī iegūt matu mirdzumu un nostiprina matu saknes. Vajadzīga mārrutka sakne – to sasmalcina un izspiež šķidrumu. Šķidrumam pievieno nedaudz karsta ūdens (apmēram 3-4 ēdamkarotes) un samaisa. Šo masku ar vates tamponu rūpīgi jāiemasē galvas ādā un jāļauj tai iedarboties 30 – 40 minūtes, pēc tam mati jāizmazgā. Lielisku matu mirdzumu var iegūt arī pagatavojot matu skalošanai ūdeni, kas sastāv no 1 tējkarotes medus, kas samaisīts ar 1 litru silta ūdens. Jāpārliecinās, ka medus labi izšķīst ūdenī. Ar šo maisījumu skalo matus pēc mazgāšanas un ar tīru ūdeni vairs neskalo.
Citrons liks matiem spīdēt. Citrona skābes iedarbībā, mata ārējā kārta tiek nogludināta. Tā kā gluda virsma daudz labāk atstaro gaismu, mati sāk spīdēt. Ja tev patīk gludi, spīdīgi mati, izmēģini skalošanu ar citronu. 1 svaigi izspiestu citrona (der arī aplsīna, greipfrūta) sulu pieliet pie 1 litra ūdens un ar iegūto šķīdumu izskalot izmazgātus matus. Žāvēt dabīgā veidā, ne ar fēnu. Mati skaisti spīdēs un būs viegli izķemmējami.
1 olu sakuļ ar citrona sulu, šo maisījumu iemasē matos un patur 10 – 15 minūtes, pēc tam to rūpīgi izskalojot. Maska dos matiem spīdumu.
Lai matus padarītu spīdīgākus un tos labāk mitrinatu, vari izmēģināt masku, kas pagatavota no 1 ēdamkarotes medus, 2 olas dzeltenumiem ½ tējkarotes mandeļu eļļas un 1 ēdamkarotes jogurta. Visu sakuļ līdz rodas putas un tad maisījumu uzklāj matiem un notur 30 minūtes. Matus izskalo un izmazgā ar nelielu daudzumu šampūna.
Sajaukt sīpola sulu ar konjaku un dadža sakņu novārījumu. Uz 1 daļu konjaka ņem 4 daļas sīpolu sulas un 6 daļas dadža sakņu novārījuma. (Vislabāk dadža saknes ir ievākt augustā). Masku ierīvē matos un galvas ādā, patur 15 minūtes un izskalo.

Matu maskas pret blaugznām
Blaugznas iespējams mazināt, skalojot matus ar masku, kas pagatavota no 4 citronu mizām, kas 15 minūtes vārītas 1 litra ūdens.
Arī zaļā tēja palīdz pret blaugznām, tapēc to var gan iemasēt galvas ādā, gan ar to skalot matus.
Dadža saknes ieliek katlā ar ūdeni, vāra kamēr ievelkas (saknes ir ievilkušās, kad ūdens ir jau nedaudz izvārījies), atdzesē un izkāš. Saknes var izsaldēt, tādējādi tās ir drīgas līdz jaunajai ražai. Ar uzlējumu kārtīgi samitrina galvu katru dienu – tas mīkstina matus un blaugznas pazūd. Mati aug ātri.

Maskas, kas atveseļos novājinātus matus

Sakuļ 1 olas dzeltenumu, pievieno ½  tējkaroti  olīvu eļļas un vēlreiz rūpīgi sakuļ. Lēnām pievieno ¾  tases silta ūdens. Matus izmazgā ar šampūnu un šo masku pēc tam iemasē matos kā kondicionieri, patur pāris minūtes un izskalo.
Īsts balzams matiem tādēļ, ka 30% no avokado sastāv no vērtīgas augu eļļas un bagātīgiem B grupas vitamīniem. Šis lieliskais matu atjaunošanas līdzeklis noderēs, ja matus ir izbalinājusi saule un jūras ūdens vai nodarījis pāri auksts vējš un sals. 1 gatavu avokado notīrīt, mīkstumu saspaidīt un sajaukt ar pus glāzi majonēzes. Uzklat masu uz tīriem, mitriem matiem uz 20 minūtēm un rūpīgi izskalot ar ūdeni.
 
Dabīgās matu maskas





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru